Wednesday, July 22, 2009

Pengalaman Pertama Menjadi Ibu

Actually aku nak berkongsi pengalaman menjadi seorang ibu dengan semua kawan2..Utk semua kawan2 baca jer lar citer aku nie...utk sesiapa yang sudah melaluinyer so bolehlah kiter berkongsi cerita.. dulu masa aku belum bersalin aku pun selalu dengar citer org jer...ader yg pengalaman yang agak takut, ader yg relax jer tp memang betul cakap orang memang sakit nak bersalin teramatlah sakit. Takut, gerun, ngeri, sakit, sedih, pilu semuanyer perasaannya bercampur menjadi satu. tak der lagi perasaan malu, semuanyer dikira gamble. Tak rasa segan lagi pada doktor lelaki yang ader cuma perasaan menahan sakit. Mak aku selalu cakap sakit mengandung satu hal, sakit nak bersalin memang tak boleh sangkal lagi sakitnya, berpantang 44hari satu hal lagi kalau x ikut ngan betul menjadi masalah plak, tue semua kena ikut kerajaan mak memasing lar..

Kronologi Nak Bersalin:
+ Senin 29 June 09 - hari tue dah kuar darah sikit tp still gelabah gak.. Petang tue aku tido, lepas tue aku tengok still ader darah lagi kuar dan baby tak gerak sangat.. aku g poliklinik samudra doktor kata baru buka 1cm dan doktor buat refer letter tp aku nie degil x nak pergi takut nanti kat HKL suruh aku balik plak..
+ Selasa 30 June 09 - Dah kuar darah bercampur lendir.. tp still degil gak utk g hospital walaupun dah terasa sakit sikit2..
+ Rabu 01 July 09 - Jam 4ptg dah terasa sakit perut yang amat sangat.. aku bangun g minum air selusuh dan tgk tv serta tgk jam sama ader sakit aku setiap 5minit ker.. sah mmg sakit setiap 5minit. aku pun kejut husbend bangun kata nak g HKL. aku kata perut aku sakit sgt.. dier plak kata x per kiter tido dulu.. ader ker patut... dah puas aku mengamuk jam 6pg aku g HKL..
doc check dah buka 3cm tp sakitnyer nyer mcm nak cabut nyawa aku. mmg sakit sampai aku rasa nak ajak husbend aku balik.. aku x nak bersalin... lebih kurang jam 11pg, doktor tue check lagi, kali nie dier kata dah buka 5cm.. aku pun nak kena hantar kat bilik bersalin, ramai juga nurse kat sana mengucap alhamdulilah cuz x sanggup sangat nak tgk aku menahan sakit.. time tue aku tepon mama kata yang aku nak bersalin, aku suruh mama dtg cepat. aku fone suami aku kata yang aku nak bersalin, so dari gombak terus dier g HKL tp sebelum jam 12.30pm sesiapa pun x boleh masuk.. aku di tolak g bilik bersalin no. 5, aku rasa lebih kurang 8-10 org keliling aku termasuk 2 doktor lelaki.. hehehe.. sempat gak aku nie menjeling tue...nak hiburkan hati aku yang x tahan sakit.. ms kat wad dan kat bilik bersalin doc dah ckp yg jantung anak aku dah lemah.. so doc x nak ambik sebarang risiko so dier nak bedah terus.. selepas doc tue dah baca segalanya bla.bla..bla... aku pun dh sain document utk di bedah.. aku cakap yang aku nak buang air besar.. seorg nurse check yg aku dah buka 9cm. cuz x percaya punya pasal suruh sorang lagi nurse check.. sah mmg dah buka 9cm....... alhamdulillah, x jadi bedah.. slps aku sain setuju utk di bedah sempat aku berdoa.." Ya Allah permudahkan perjalanan aku".. aku bersyukur sgt yang Allah memakbulkan doa aku... lebih kurang 10minit selapas semua tue, selepas beberapa kali aku meneran lahirlah di dunia ini Puteri Hatiku "NurAlya Atikah Binti Erin"....
+ lepas dah selamat semuanya, bidan tue sempat cakap kat aku nanti bile nak bersalin anak kedua, jangan minum air selusuh cuz dier hanya menyebabkankan sakit yang amat sangat tp bukanya lambat... dan aku nie mmg bernasib baik aku pandai meneran dan bukanya cepat.. semuanyer kerja Allah...
+ so pesanan aku tue semua orang.. apa juga panggilan mak, mama, ibu, umi, bonda, beliaulah org yang bersusah payah dan bersabung nyawa tuk melahirkan kiter... tak kisahlah orang nak gelar kiter anak mak ker, cuz kiter tahu yang kiter hargai ibu kiter... honestlylah selama nie aku selalu gaduh dan x bersefahaman ngan mak aku tp biler aku alami sendiri pengalaman nie aku terasa sayang dan bersyukur atas kesusahan mak aku.. memang betul cakap org yang sampai mati pun jasa ibu x dapat kiter balas..

1 comment:

naimatulrais said...

betul shirin.. aku ni derhaka sgt dgn mak aku. tapi lately bila dah ada perancangan, hubungan aku n mak aku pun dh ok. tunggu jelah bila aku dapatkan cucu untuk ibu ku. huhu