Friday, July 12, 2013

LastDayEn.Jaafar+PnLaili#GMSecretary#

korang tengah mencari pekerjaan ker? ok, ader 1 kekosongan kat bank islam bahagian operationlah tp yang penting kalau kena score dan more excelent about trade.. baru business masyukkkk, leh tahun depan dapat bonus banyak.. hehehehe.. actually bos besar kiteroang dah selamat meninggalkan Bank Islam dan meneruskan urusannya di luar sana.. sebulan lebih perancangan untuk majlis perpisahan ini.. tp kami x involved directly just jadi yang belakang belakang jer..  tema surprise majlis perpisahan itu adalah merah dan pink.. kami semua TO sepakat nak pakai baju warna biru.. lagipun aku pakai biru cuz sebelumnya aku dah pakai pink... aku suka cara en.jaafar dier banyak bagi nasihat lah dan pendapat dan idea dia bernaslah cara pemikiran yang boleh terima pakai tanpa sangka.. yelah kekadang ada bos yang cakap ikut sedap mulut tak pun more emosi punya permikiran dan mesti ada jer perkara yang tak kena tp en. jaafar punya idea bernas dan perlu kita nak sangkal.. ooo bukan bodek dier pun x kenal aku kot dan aku bukanya direct kat dier.. 

kami yang baru turun nak sibuk bergambar kat belakang... biasalah kami kalau dapat bergambar mmg giler... 
aku pun haruslah nak juga... laila dah lama giler aku x jumpa dier..baru jumpa dan gosip kat situ time en.jaafar tgh bagi ucapan, kami pun apa lagi buat ucapan kat belakang....

jejaka tempat kami.. sama gosip...

kak V.. gelaran dari apai, katanya kakak voucher cuz biler dah 40thn kena check up dari perkeso.. tp still mudalah.. actually tue kak faizah dan siti (rakan kongsi phone).. kak faizah biar dah 40 anak dah bujang tau hensem lagi..

dah selesai semuanyer masa kami menjamu selera dan time nak balik dah...kerja menanti di atas... shah sorang jer jaga desk sebab dier berpuasa...

dah last sekali... buah hati apai....

Tuesday, July 2, 2013

HujungMinggu#SekinchanJati#IkanBakar#

Hujung minggu lepas breakfast terus jer gerak gie sekinchan.. kiranyer tempat kesukaan aku dan erin... mmg kami suka makan masakan kat sini dan kekadang tue saja jer bawa anak aku relax tengok suasana indah di sini... actually sebelum gie situ aku g cari kerepek utk hari raya... bak kat jiran belakang rumah aku kan, amboi cepatnyer preparation...hmmm nanti bukan puasa aku malaslah dah lah panas giler baik ddk rumah dan kebetukan raya tahun ini kan aku nak balik tawau... aku belik kerepek nak dekat dengan sabak bernam, rasanyer ini kali kedua aku gerak gi kedai makcik tue..ada discount dan kerepeknyer ranggup, x manis dan tak pedas sgt soi soi jerlah...

keindahan sekin fisherman village dan terkenal dengan menaranya...

ayah menanti untuk memancing...

alya ini mmg suka jer sentiasa... sekrang ini biler kau cakap jer dier asyik jawab yer kakak tahu, kakak dah besar.... iesh pengaruh iklan sungguh...

 
erin ready untuk memancing.. tengok baju erin tue koyak tp kan rumah tasik puteri habis banyak barang terutamanyer baju anak aku koyak... selepas di siasat rupanya lipas menyerang.... mmg baju erin ini selamat jadi kain buruk aku jerlah ini...

aku pulak cuba nasib utk memancing... yeh dapat ikan talapia...  tp ikan itu erin buang dier kata iakn tue kecil tp masa itu hot jugaklah aku...yelah aku penat tangkap senang jer dier buang.. lepas itu erin tangkap lagi tp dapat lagi kecil dan aku cakap itulah lain kali bersyukur dengan rezeki yang kita dapar...huhuhuhu

keseronokan aku dapat memancing ikan...

dua putera aku yang kuat makan.. biler lapar tue mmh 2 3 kali makan... alhamdulillah senang hati mama.. tak macam alya berperang dulu, itu pun x makan hmm hampeh...

dah habis makan dan masa utk balik... aqil asyik cakap bye ikan aqil nak balik dengan suara garau dier.. dan alya tue asyik posing jer...

indahnyer anugerah ALLAH, dan aku akan datang lagi akhir tahun... saja jer merasa makan jati orang sekinchan sambil menikmati keindahan...

TempatKerjaAku#MenaraBankIslam#

orang kan asyik bercerita tempat kerja dam meja memasingkan dan aku pun sibuk sama gak nak cerita tempat ddk aku.. kiranya nak dekat setahun aku menduduki tempat itu..hmm sekejap jer setahun berlalu dari damansara ker menara . kalau nak cakap pasal bersepah mmg pun... dengan kertas dan semuanyer merata-rata tempat... dulu masa aku buat incoming bolehlah sikit terjaganya tempat ddk aku tp biler aku dah jadi minah bond boleh kiranyer mmg macam tempat kucing mengawan...

itulah wallpaper yang akan aku tengok setiap hari... di kiri dan kanan wajah putera dan puteri hati aku.. sejuk hati bila melihat anak2 aku.. wajah yang penuh dengan keceriaan dan kebahagiaan... i love my family so much...

Saturday, May 25, 2013

Motherday#Teacherday#

Dah lepaskan Mother Day & Teacher Day  tp selagi bulan May belum melabuhkan tirainyer maknanyer masih terasalagi bahangnyer...Mother day aku celebrate dekat umah gombak jer.. bersama dengan makcik, mama dan adik2 aku.. so kiterorang potluck bawa aper yang patutlah.. aku bawa KFC dan lupa pulak sekarang ini promotion KFC Korean ... perg mmg x sedap tak boleh lawan spicy KFC.. beli banyak pulak tue sekali tak habis.. yelah benda tak sedap lambat sikitlah habis cuber sedapkan.... along datang bersama kek red velvet yang dier order dari Laura n Daddy.. delivery sekali RM85# cheaplah... bolehlah lepas ini aku nak order segala bagai tp kak arni kan ader gak...hehehehe..
ini aderlah hadiah dari erin untuk isteri tersayang... hehehe.. tq abg! saya nak size 20... perg besarnyer sebab saya nak pakai kat jari tengah... lagipun harga emas sekarang dah turun kiranyer around RM135#

inilah kek red velvet yang sedap.. tq along dan dena order 1 lagi untuk member office dier..  kek lambang hati seperti besarnyer hati seorang ibu... masa teacher day pulak ader potluck di school alya dan aku suker sgt kalau bab creation untuk di persembahkan pada murid murid sekolah...lagi anak kecil nie murah rezeki bagi anak2 kecil makan.. so malam tue selepas afiq tido aku dah buat madu conflake utk kawan sekolah alya... dan alya tolong sekali dan seperti biasalah banyak giler soalan dier... mama nie aper? mama ini macam mn? so layan jerlah...

inilah hasilnyer cuma aku x bakar jerlah.. sebab kat rumah mak aku ini pakai x der oven semuanyer mak aku simpan dalam almari.. ingat sikitlah tumpang kat rumah orang pakai jerlah aper yang ada...tak perlah yang penting alya suka... 

ini pulak ader hadiah untuk teacher alya.. teacher fifi, teacher aisyah, teacher imani dan teacher liya (teacher ini baru jer balik kawin, orang tawau kampung erin pula tue).. next timekan kalau ader makan kat sekolah alya aku kena fikirkan yang lain lagi.. tp aku rasa aku x minatlah membuat kek segala bagai lagi senang kot memasak... selamat hari ibu dan selamat hari guru untuk kamu semua...

Saturday, May 4, 2013

SayaSudahMemilih#050513#

pepagi lagi jer erin dah call aku kejut bangun untuk pergi mengundi... syg, bangun cepat pergi mengundi... yer jap lagi.. awal pagi jer dah bangun dengan 1 semangat iaitu semangat untuk memilih.. 1 undi tp menetukan masa depan generasi sekarang dan akan datang... so daddy call dier kata jangan datang awal pagi cuz mmg ramai orang orang beratur sampai rumah makcik leha.. dan aku biar betul panjang so pagi tue aku pun jalan jalan dengan anak dan hawa gi usha tempat mengundi, pergg mmg ramai pun tp yang sampai rumah makcik leha tue mmg menipu betullah.. semangat giler rakyat malaysia.. bangga menjadi rakyat malaysia.. so tadi dalam around kul 1ptg aku, mama,zizi dan abang pergi mengundilah... dengan alunan azan zohor dan undian aku di berkati... hahaha.. mesti bengang jer orang yang baca dan tahu aku pro mana 1... hahaha.. alah beb semangat sikitlah...first time undi tue...

aku dah memilih dan alu berada di saluran 6.. No 3361. dan korang nak tahu yang berada di saluran 7 a.k.a budak fresh muda dan baru 20an mmg ramai ok.. korang tak sangkanyer mmg ramai orang tue.. beratur panjangnyer cam ekor ular.. dan dah kata demi negara malaysia kan ader kakak senior aku dulu time sekolah dan masa tengah pantang tue siap beratur ok untuk mengundi.. PM mesti bangga sangat...!!!

saya mengundi di sekolah lama saya...Sek Keb. Taman Selasih.. cikgu saya datang semula kat sekolah ini untuk mengundi...!!!

bukti aku dan mama suruh memilih.. biar pun mama sakit kaki tp demi korang korang semua mestilah mengundi kan! kan!

alya yang kata kesian mama sakit kan.... biler tunjuk jari jer alya kata 1 malaysia...

pekerja pekerja spr yang bekerja selepas 5 tahun berehat... sibuk giler diaorang..


alya dan aqil yang kusyuk tengok tangan mama... alhamdulilah aku telah memilih... dan dengan perginya aku memilih terasa aku benar benar bangga menjadi rakyat malaysia.. walaupun 1 undi tapi bermakna... i love Malaysia..


Friday, May 3, 2013

BercutiDiCameronHighlands#SebelumPilihanRaya#

Orang lain sedang sibuk berkempen, kami sessi keluarga pulak sibuk sibuk pergi bercuti.. sukerlah bercuti... sebelum erin kena bekerja keras selama seminggu menjaga pilihanraya dan sebelum shura bersalin end bulan may ini, so mama ajak berjalan jalan di cameron highland.. serius alya cool dan boleh cakap.. Mama, kakak tak muntahkan! dan compare dengan 2 jejaka hati aku ini yang xboleh dan aku rasa diaorang dah pening nie... kedua-duanyer muntah bergilir-gilir yelah jalan bengkang bengkok kan...  sabar jer aku ini menahan diri dari terasa loya nak muntah..

 
we are ready go to holiday.. yeh..!!!  nak tengoklah tempat orang mcm mn keadaan time election nanti... seronok juga gi sana dan tp sejuknyer kira kira dan 20 drjh celcius.. cari jugak kat mana remote aircorn.. perg mmg kuasa allah sejuknyer.. x dapat gie london pun x per... mmg seronok menikmati hari di Cameron tp nak datang situ opcourselah bercinta dengan bawanyer anak-anak kecil nie.. tp dapat makan sayur yang fresh sambil menghirup teh panas dan wangi dalam keadaan yang boleh tahan sejuk.... kiterorang sampai around jam 12tgh hari dan masa untuk makan tp biler dah sampaikan erin penat so malaslah nak gie makan luar so aku just masak yang simple simple jer sambal sardin+ayam crisp+sosej... senang jerkan.. so masa tunggu shura sampai dan lepas makan segala bagai layan cerita askar perang dan dah rehat sekejap around kul 4 ptg pergi menikmati teh panas... dan afiq aku tinggalkan dengan mama.. dan anak2 aku nak ikut shura so aku pulak dengan erin macam pengantin baru....

alya yang suker sgt berjalan...

dah sampai kat ladang teh dan menikmati teh panas.. tp sebenarnyer dekat jer tp kan kalau korang nak tahu dan aku sendiri tak tahu yang kat atas cameron higland tue punyerlah sesak dan jem x gerak langsung... padahal bukan time cuti sekolah tp mmg ramai giler orang kat cameron... erin cakap maybe cuz orang baru dapat gaji.. and maybe! daddy yang tolongkan serve teh.. dulu masa datang 2 tahun lepas mmg layan beli teh segala bagai tp sekrang nie hmmm x payahlah...... just beli untuk jiran belakang rumah tasek puteri jer... alah mesti diaorang dah tahu yang aku akan beli teh segala bagai or strawbery to x beli pun... strawbery inikan kalau dah turun ke bwh cameron dah x sedap just sedap kat atas sana jer...makan dengan coklat perghhh sedap tue...

aku dan cinta hati aku... shirin sayang abg.. shirin doakan perit hidup kiter dan hubungan cinta ini akan berkekalan... biar kita tak der harta sebanyak orang tp kita akan bahagia selamanya...amin..

 
erin yang cuba tenangkan alya yang baru bangun tido... tp serius punya best pemandangan cameron yang indah....

kami bergambar satu family... tp afiq x der pulak tinggal kat aparment.. dulu masa aku datang sini aqil baru berusia 6 bulan dan still kecil jer lagi...

aqil bersama "girlfriend".. ntah aku sendiri tak tahu sapa yang giler dengan saper... aqil mmg x boleh pisah ngan u dier nie...

hmmm.... aku rasa cam aku pregnant sama... tengok jerlah perut aku cam dah 2bulan... harus pakai bekung balik nie... shura pantang dan aku pun pantang samalah jawabnyer nie.... Dah selesai melihat pemandangan ladang teh teruskan pulak ker Cameron Lavendar... tp aku mmg x larat nak jalan berbukit segala bagai so aku just tunggu dengan shura kat bawah jer...

masuk jer kat Cameron Lavender ader kereta old yang di beri nafas baru..tp serasa aku  tempat ini sesuai utk org bercinta segala bagailah... korang boleh lihat lavender yang berbagai warna..

shura yang gemuk.... aku dulu gemuk cam tue ker ek? dah selesai tue nak balik aparment villa dahlia serius punya jem dan aku suruh erin jump Q, kalau just nak tunggu kereta depan ue jalan mmg x der harapanlah... dan masa aku dalam keadaan jalan jam tue kan habis semua kerajaan aku marah.. kerajaan pokok, jam loceng segala bagai aku tanya kalau aku undi korang apa yang akan korang buat untuk ensurekan jalan Cameron ini smooth... erin pulak yang cakap kat aku sabar sayang.. erin n alya cool jer dan aku pulak x senang hati.. 2 jam beb kereta tak berjalan.. serius kalau korang nak pergi cameron jangan pergi time dapat gaji or cuti sekolah baik korang just ddk di apartment jerlah...

esok pagi sebelum balik haruslah ader kenang kenangan untuk kekawan dan jiran..actually masa gie pasar aku naik kereta ngan erin dan aqil naik kereta dena.. dan sebelum gerak dan aku mama yang garang telah gaduh dgn aqil.. so masa kat pasar tue jer aku nampak aku terus lar nak aku.. nak mama nak mama... ntahlah, aqil marah kat mama ker or aqil rasa bersalah.. ntahlah tp lepas tue aqil berkepit jer ngan aku... kat pasar belilah sayur untuk stok seminggu.. jagung kat cameron highland mmg manis ader juga cendawan dan boleh lah balik nanti buat cendawan goreng makan ngan mayonis cam kat bagan lalang.. perg sedap....

dah selesai di pasar kami gerak pergi makan strawbery coklat di KHM, perkampungan melayu di cameron.. korang mesti datang sini utuk beli arca strawbery tau tp masa aku dtg tue arca dah habis yek..owsem ok.. orang melayu kita..

kami menikmati strawbery yang enak...makan bersam coklat perg sedap ok masam + manis...

aku yang comel...

aku yang cuma kejut baby shura dengan lidi.. perg ateh mmg sungguh kejam...

ntah aperlah yang kami gossip...

afiq yang baru bangun tido dan terus jer makan.... dah selesai semuanyer aktiviti kami pun balik kl dan macam biasalah anak2 aku ini akan muntah bergilir...

alya.aqil.afiq. cinta hati shirin dan erin...